Zen to Done: el mètode de productivitat més minimalista

 
productividad-coworking-terrassa-zen-to-done.jpg
 


Leo Babauta ha creat un sistema de productivitat minimalista anomenat Zen to Done que promet resultats amb mínim esforç. Si vols saber més informació sobre l'autor o els seus articles, pots veure la seva pàgina web aquí.

Aquest mètode es pot utilitzar en qualsevol àmbit de la nostra vida i consisteix en simplificar les tasques per tal de guanyar temps i energia per les coses que realment ens importen en la nostra vida. És per aquest motiu que encara que vulguis canviar moltes coses al mateix temps, t'has de centrar simplement en una primer (i començar un altre un cop hem acabat l'anterior).

Una de les claus d'aquest mètode no és aconseguir finalitzar la tasca, sinó el procés que hem seguit. En el procés de millorar una certa tasca o tasques, experimentarem diferents maneres i, al final, ens quedarem amb aquella estratègia amb la que hem aconseguit finalitzar la tasca o tasques de manera més senzilla i pausada.

És mes, Leo Babauta ha implementat el procés pas a pas per aconseguir canviar o millorar la tasca que ens hem proposat:
1) Recopilar informació: Has d'escoltar-te i apuntar tots el que has de fer durant el dia.
2) Processar l'informació: Llegeix tot el que has apuntat, prioritza-ho i ordena totes les tasques.
3) Planificar la tasca: Planificar el dia en funció de l'importància de les tasques.
4) Completar les tasques de forma senzilla: Hem de completar aquella tasca que hem assignat sense distraccions i centrant-nos exclusivament en el que estem fent.
5) Revisa: Un cop hem completat totes les tasques, hem de revisar la nostra llista inicial per veure quin ha estat el nostre resultat. Hem aconseguit tot el que teníem que fer?
6) Simplifica: No es tracta de completar la llista sinó de simplificar el procés. Per tant, quines accions podem prendre per simplificar el procés que hem seguit? Aquest pas és clau per millorar la nostra productivitat.
7) Crea rutines: Un cop hem simplificat el procés i tenim clar com podem millorar ser efectius, hem de crear rutines que ens ajudin a seguir aquest procés amb el mínim esforç.

En conclusió, si simplifiques una tasca, serà més fàcil completar-la i tindràs més energia al final del dia. A més, aquest mètode de productivitat no es centra en acabar tasques, sinó en el procés que hem seguit i que ens ha ajudat a simplificar-ho.