La multitasca ha sabotejat la nostra productivitat!

 
coworking-terrassa.jpg
 

No és el primer cop en els que ens trobem a la feina parlant per telèfon, mentre contestem un correu, al mateix temps que revisem un power-point per una presentació i un/a company de feina ens parla sobre la reunió del matí. En el món laboral, aquesta actitud pot estar relacionada amb ser productiu, però... És la multitasca sinònim de productivitat?

El nostre cervell concentra tota l'energia possible per tal d'ajudar-nos a completar aquella tasca que ens hem proposat. Si parlem per telèfon i ens posem a contestar un correu, el nostre cervell dirigirà la concentració exclusivament d'una tasca a l'altre. Per tant, no podem tenir el mateix rendiment si estem intentant completar les quatre tasques de l'exemple inicial, ja que som incapaços de dividir la nostra concentració en diferents tasques al mateix temps. Per cert, aquest procés de concentrar-nos d'una tasca cap un altre està estudiat científicament i es diu commutació de tasques.

La commutació de tasques consumeix molta més energia que enfocar-nos de forma individual en cada tasca i, segons un estudi del New York Times, disminueix la nostra productivitat un 40% i equival a una pèrdua anual de 650.000 milions de dòlars.

Tanmateix, un estudi de la Universitat de Stanford concloïa que professionals que utilitzen la multitasca en el món laboral tendeixen a ser més desorganitzats i tenen dificultats per desconnectar i prioritzar diverses activitats.

Com podem completar totes les tasques sense comprometre la nostra productivitat?
Un dels passos més senzills és crear una llista amb totes les tasques que hem de realitzar durant la nostra jornada laboral. A més, cal prioritzar cada tasca i el temps que necessitem per completar-les, per tal d'augmentar la nostra efectivitat. Si som més efectius, serem més productius. Un altre punt és subratllar l'importància dels petits breaks durant el dia, ja que ens ajuden a desconnectar i separar les tasques que anem completant.

Convé ressaltar que les distraccions poden afectar de forma destacada la nostra productivitat. Un bon exemple d'això és quan estem treballant i tenim el mòbil al costat, ja que les notificacions poden restar minuts (i hores) de productivitat al final de cada jornada laboral.

Així doncs, organitzar i prioritzar les nostres tasques de forma individual ens permet ser més productius. Altrament, la multitasca ens acaba costant molta més energia, estrès i, malauradament, no es tradueix en efectivitat. Simplifica les teves tasques, sigues més productiu.